Bicikl je kao prijevozno sredstvo zaista odlično rješenje, danas ih u svijetu ima oko milijardu, ali postoji još nešto bolje - to su električni scooteri.

Električni scooter je prijevozno sredstvo idealno ne samo za zabavu nego i za odlazak na posao, možemo to sve više primijetiti, iz dana u dan. U početku su električne scootere ili romobile vozili rijetki entuzijasti koji su prepoznali njihove prednosti - velik domet s jednim punjenjem, nema znoja, nema traženja parkinga nakon što se stigne na odredište, a zgodni su i za dječju zabavu.

Danas bi svako kućanstvo trebalo imati jedan električni romobil koji se može koristiti za odlazak po kruh u pekarnicu, u šetnju sa psom, za dječju razbibrigu, a preko tjedna i do radnog mjesta. Romobili se mogu koristiti i bez struje, ako se želite usput rekreirati, a start uvijek možete obaviti odgurivanjem te kasnije upotrebu električnog motora za pogon.

Tako ćete do radnog mjesta doći razgibani, a nećete se preznojiti. Dolaskom na posao romobil preklopite, ponesete sa sobom do ureda i smjestite ga ispod stola. Po potrebi, možete ga i dopuniti električnom energijom. Ne brinite, nećete oštetiti vašeg poslodavca, koji bi trebao poticati takav način dolaska na posao.

I dok ćete sa svojim automobilom za cca 10 kilometara udaljenosti potrošiti najmanje jednu litru goriva u gradskoj gužvi, a to je oko 10 kuna plus zagađenje okoliša štetnim emisijama, ostacima guma i bukom, romobil će za oko 100 kilometara potrošiti oko jednu kunu.

Dakle, radi se o ekološkom prijevoznom sredstvu koje se vozi po pješačkim stazama, a nikako po prometnici s drugim vozilima. U Neutrino Mobile trgovinama u ponudi je nekoliko zanimljivih modela električnih scootera odnosno romobila, a ovo su njihove karakteristike.

U crnoj i bijeloj boji, Xiaomi M365 uz motor snage 250 W može postići brzinu do 25 km/h, koliko je maksimalno i dopušteno voziti. Baterija kapaciteta 7,8 Ah s podržanim brzim punjenjem omogućuje prelazak do 30 kilometara, a konačni doseg ipak ovisi o masi vozača (maksimalno do 100 kilograma), vrsti terena, češćim ili rjeđim startanjima. Uz prednje svjetlo tu je i kočioni sustav s disk kočnicama. Ono što je velika prednost Xiaomi električnog scootera mase 12,5 kilograma su i veliki kotači promjera 8,5 inča. S njima ćete moći prelaziti i preko manjih neravnina. U pakiranju ćete dobiti i dvije rezervne gume.

Kotači promjera 8,5" i maksimalnih 24 km/h uz motor snage 250 W karakteriziraju Windgoo WG-M11 električni skuter romobil dostupan i preko web shopa Neutrino Mobile.

Prednja i stražnja svjetla, elektronička prednja i stražnja disk kočnica te baterija od 6 Ah s dometom između 15 do 35 km i nosivost od čak 120 kg te masa od 12 kilograma mamac su za kupnju, uz povoljnu cijenu.

MeanIT E80 će na kotačima promjera 6,5" i uz motor snage 250 W prevesti osobu mase do 100 kilograma najvećom brzinom 25 km/h. Prednje i stražnje LED svjetlo osvjetljavaju stazu ispred vas i označavaju vas za druge sudionike, a kad kočite automatski se uključuje stop svjetlo. Koristi certificiranu bateriju od 144 Wh (4 Ah) s kojom romobil prelazi od 7 do 20 kilometara. Zgodno je podešavanje visine volana, kao i sklopivi mehanizam za jednostavniji prijevoz.

Rider Freak ističe se po mogućnosti prijevoza vozača do 120 kilograma, kotači su 8-inčni, najveća brzina vožnje 25 km/h, a domet s jednim punjenjem baterije iznosi do 22 kilometra. Savladava teren uspona do 15 stupnjeva, a baterija kapaciteta 6 Ah puni se dva do tri sata. Masa električnog romobila s preklopnim mehanizmom je 8,5 kilograma.

MeantIT E65 ima autonomiju od 5 do 20 kilograma, ovisno o terenu, masi vozača, vremenskim uvjetima, vozi vozača do 90 kilograma mase, ima prednje LED svjetlo, ugrađen ekran za pokazivanje brzine vožnje i napunjenosti baterije. Kotači su 6,5-inčni, snaga motora na prednjem kotaču je 250 W, a baterija kapaciteta 4,4 Ah.

S kotačima od 5 inča, MeanIT E50 se, uz povoljnu cijenu u Neutrino Mobile trgovinama, može pohvaliti najvećom brzinom vožnje do 18 km/h, prelazi između 5 i 18 kilometara s jednim punjenjem baterije kapaciteta 4,4 Ah, ima elektroničko i nožno kočenje preklopni mehanizam za lakši transport, a najveća masa vozača je do 90 kilograma.