Magnet za kupnju: novi Xiaomi Mi A3 ima tri stražnje kamere, prednju od 32 megapiksela, bateriju od 4030 mAh s podržanim brzim punjenjem.

Nastavite niz: Xiaomi Mi A1, Xiaomi Mi A2… Sljedeći model koji stiže u prodaju je Xiaomi Mi A3. Svake godine Xiaomi predstavi po jedan model koji svojim karakteristikama, performansama i cijenom predstavlja magnet za kupnju.

Što korisnici žele imati u svojim pametnim telefonima? Jedni žele jaku bateriju, drugi odličnu selfie prednju kameru, treći se ne selfiraju ali rado bilježe sve oko sebe uz minimalno tri stražnje kamere, četvrtima je bitna sigurnost podataka. Svima je bitna i cijena po kojoj će to dobiti. I to bez kompromisa.

Novi Xiaomi Mi A3 nudi jaku bateriju kapaciteta od 4030 mAh, ali uz podržano brzo punjenje s Quick Charge 3.0 punjačem koji kroz USB Type-C propušta struju snage 18 W. Što vam vrijedi velika baterija, ako ju morate satima puniti.

Radna memorija je danas jedna od najbitnijih komponenti pa na tom polju ne smije biti štednje. Mi A3 dolazi u izvedbama 4 GB / 64 GB i 4 GB / 128 GB uz proširenje memorije karticama do 256 GB. RAM od 4 GB je uparen sa Snapdragon 655 čipsetom koji se sastoji od 8 procesorskih jezgri na taktu do maksimalnih 2 GHz. Grafika je Adreno 610.

Selfie je u pojedinim izborima 2013. godine proglašen kao riječ godine, a novi Android One uređaj ima prednju AI kameru od čak 32 megapiksela, s otvorom blende od f/2.0. Sa 32 megapiksela praktički možete isprintati jumbo plakat. Uz inteligentno otključavanje lice moći ćete napraviti i panoramski selfie, snimati full HD video, a umjetna inteligencija u stanju je prepoznati do 12 različitih scena te ih zatim automatski prilagođava. Spomenimo i kako se koristi 4-u-1 super piksel kako bi se dobile što kvalitetnije fotografije. Velik je to rast, od 5 megapiksela na Xiaomi Mi A1, preko 20 megapiksela na modelu Mi A2.

Pravo iznenađenje dolazi sa stražnje strane – i dok prethodna dva modela imaju dvostruku stražnju kameru, najnoviji Android One model Mi A3 ih ima tri. Uz otvor blende od f/1.8 glavna kamera sa Sony senzorom veličine pola inča od 48 megapiksela sigurno će pružiti odlične rezultate, a kada poželite snimiti široki kut tada na scenu nastupa širokokutna od 8 megapiksela (118 stupnjeva). Treći objektiv je dubinski senzor koji uz 2 megapiksela pomaže dobiti snimke s dubinom.

Video se snima u 4K, s 30 sličica u sekundi, a 60 sličica u sekundi snimit će se u full HD rezoluciji.  Omogućeno je i usporeno snimanje uz 120 sličica u sekundi pri HD i full HD video snimanju dok se 240 sličica u sekundi može dobiti pri HD 720p rezoluciji. Spomenimo i kako stražnja kamera također koristi umjetnu inteligenciju te može prepoznati 27 različitih scena.

Sve što se radi s Xiaomi Mi A3 prikazuje AMOLED ekran dijagonale od 6,088 inča u omjeru 19,5:9, a rezolucija je HD (720 x 1560 točkica), uz omjer kontrasta 60.000:1. Ekran je zaštićen Gorilla staklom 5, a unutar ekrana smješten je i senzor otiska prsta. Uz prethodno spomenuti Face unlock odnosno otključavanje mobitela licem ovo je izuzetno siguran uređaj, što se tiče zaštite vaših podataka.

4G dual SIM mobitel Xiaomi Mi A3 u dijelu s povezivošću ima Bluetooth 5.0, infracrveni port za komunikaciju i upravljanje s televizorom umjesto vašeg daljinskog upravljača. USB Type-C je vrlo bitan dio cijenom povoljnijih Android uređaja kako bi se omogućilo brzo punjenje baterije i veće brzine prijenosa podataka kad mobitel spojimo kabelom s računalom.

Uz očekivano povoljnu i prihvatljivu cijenu, kao što za model Xiaomi Mi A2 možete provjeriti u Neutrino Mobile trgovinama, prednost modela Xiaomi Mi A3 je čisti Android dodatno optimiziran kroz Googleov program Android One. Spomenimo i boje staklenog kućišta: bijela, plava i siva.