Nakon predstavljanja modela Huawei P30 i P30 Pro, i najnovija „lagana“ izvedba 30 lite ima se s čime pohvaliti, čak i s više nego što nudi ovaj snažni dvojac.

Kod Lite izvedbi Huawei kombinira performanse, hardver i cijenu. Takvu formulu su koristili i za najnoviji model pametnog telefona na svijetu, Huawei P30 lite, koji se prirodno nastavlja na prethodna dva modela u istoj seriji, P30 i P30 Pro. Istovremeno, to je i nasljednik modela Huawei P20 lite kojeg možete nabaviti u Neutrino Mobile trgovinama.

Novi P30 lite ne razlikuje se na prvi pogled previše od modela P30 i P30 Pro, jer je zadržana ista kontura ekrana s minijaturnim zubom u obliku rose - 6,15 inčni Dewdrop fullHD+ ekran proteže se preko prednje površine i zauzima 84,1 posto. U pogledu rezolucije nema neke velike razlike tako da će novi model biti izuzetno konkurentan po ovom pitanju. Ekran je gotovo identičan veličini ekrana modela P30 koji nudi 6,1 inča, ali veću kvalitetu OLED ekrana.

Prednja selfie kamera nudi 24 megapiksela (ili 32 megapiksela, ovisno o izvedbi), a isto tako će i stražnja trostruka kamera biti dostupna u dvije izvedbe: 48 + 8 + 2 megapiksela odnosno 24 + 8 + megapiksela. Pogledate li podatke za P30 i P30 Pro, vidjet ćete kako je stražnja kamera kod njih maksimalnih 40 megapiksela. Dakle, jaču kameru, što se tiče broja megapiksela, nudi novi P30 lite.

Podržano je snimanje super-slow motion videa u 480 sličica u sekundi (fps) koji usporava pokret 16 puta kako bi se naglasio objekt u pokretu. Nadalje, telefoto objektiv najbolje zadržava detalje na objektu dok širokokutni objektiv od 8 megapiksela omogućuje korisniku da snimi više toga odjednom. Kamera od 48 megapiksela rezolucije koristi vlastitu „supersampling“ tehnologiju koja omogućuje zumiranje bez gubitka kvalitete. Rezultat je dvostruki optički zum ekvivalentan onom na profesionalnim telefoto objektivima. Svime upravlja sveprisutna umjetna (AI) inteligencija koja automatski optimizira postavke, bez da korisnik bilo što mora raditi. On treba samo odabrati kadar i okinuti.

Zadržana je visoka kvaliteta izrade, bogatstvo boja kućišta koje nastaje u dvostrukom procesu: novi Huaweijev gradijent boja spaja visoki sjaj s futurističkim glamurom tako da cijeli proces uključuje dva pokrova. Prvi pokrov je obojan gradijentnim završetkom koji se dobije u postupku pomoću lasera, a zatim se uz gornji sloj dodaje fina struktura koja presijava, lomi i razlijeva svjetlost, dodajući očaravajući sjaj uređaju koji posebno dolazi do izražaja pod suncem. Midnight crna, Pearl bijela i Peacock plava su tri boje koje će biti ponuđene na tržištu.

Od posebnosti s kojima će se P30 lite moći pohvaliti je i funkcionalnost s video zvukovima zvona, nativno je ponuđena, a korisnici mogu skinuti klipove s društvenih mreža ili web-stranica.

Kirin 710 je čipset koji pokreće Huawei P30 lite, uz 4 GB i 6 GB radne memorije, ovisno o izvedbi, a obje verzije nude 128 GB interne memorije te proširenje do 512 GB uz microSD kartice. Baterija kapaciteta od 3340 mAh nešto je manjeg kapaciteta nego što nude P30 (3650 mAh) i P30 Pro (4200 mAh), ali ćete i uz ovaj kapacitet imati i više nego dovoljno baterije za jedan dan prosječnog korištenja. Vrlo je bitno za naglasiti kako je podržano brzo punjenje snage 18 W kako biste korzo nekoliko desetaka minuta punjenja imali dovoljno napunjenu bateriju za ostatak dana ili noći.

Spomenimo još i stražnji senzor otiska prsta, smješten na istom mjestu kao i kod prethodnika Huawei P20 lite, 3,5-milimetarski utor za slušalice, aktivno poništavanje pozadinske buke tijekom razgovora, Android 9.0 uparen s najnovijim EMUI 9.0.1 sučeljem koje proširuje mogućnosti samog sustava, a osmojezgreni sklop radi uz dvije brzine procesora – na 2,2 GHz za zahtjevnije zadatke te na 1,7 GHz za manje zahtjevne procese.