Za samo dvije minute optimizirajte trajanje baterije mobitela

 

Za 20 do 30 posto možete produžiti trajanje baterije nakon podešavanja samo nekoliko postavki u pametnom telefonu

Jedan dan je uobičajeno trajanje baterije pametnog telefona između dva punjenja. Zasigurno je baterija pri kraju jedan od najčešćih strahova koje, uz gubitak mobitela i razbijen ekran, imaju njihovi vlasnici. Ukoliko vam je baterija već stara više od godinu dana, a mobitel punite ponekad i po dva puta, kako biste uvijek imali što više napunjenu bateriju, tada su strahovi još i veći.

Litij-ionske baterije namijenjene su za oko 500 ciklusa punjenja i pražnjenja prije nego li dođe do znatnog gubitka kapaciteta. Ukoliko bateriju punite jednom dnevno, nakon otprilike godinu i pol osjetit ćete kako se trajanje baterije smanjilo. Kod nekih se modela telefona događa problem isključivanja uređaja već pri 40 posto preostale baterije, oni koji imaju više sreće osjetit će taj problem na oko 20 posto preostalog kapaciteta, a ispod 10 posto se baterija vrlo brzo isprazni, ukoliko ju aktivno koristite.

 

Uz postavku automatskog reguliranja jakosti osvjetljenja, trajanje osvjetljenja svakako je vrlo bitan dio podešavanja osvjetljenja ekrana. Pogledate li u postavkama što vam najviše troši bateriju, ekran je gotovo uvijek na vrhu liste. Stoga, odaberite isključivanje osvjetljenja nakon 30 sekundi.

U pametne telefone ugrađeni su mnogi senzori kojima je neophodna veća energija - GPS čip za navigiranje, Bluetooth za povezivanje, wireless za spajanje na internet. Ako navigaciju koristite na modelima Apple iPhone, onda svakako u postavkama odaberite da se GPS senzor uključuje samo kad zaista koristite navigaciju. Na Android uređajima svaki put odaberite ručno uključivanje i isključivanje preciznog lociranja preko GPS satelita.

Bluetooth slušalice su danas sve češće u ušima i zamjenjuju žičane slušalice, a uz praktičnost svakako je jedan od razloga i nedostatak 3,5 mm ulaza kao kod recimo iPhone 11 i Samsung Galaxy Note10 modela pametnih telefona. Među slušalica sve se više ističu TWS modeli koji ne zauzimaju puno prostora, imaju mogućnost punjenja u kutiji u kojoj se inače prenose, a i ergonomski su oblikovane. Jedan od takvih modela, koje smo pronašli u Neutrino Mobile trgovinama, svakako je i Hoco ES24, a baza omogućuje do osam puta punjenje slušalica. Kad ne koristite Bluetooth na telefonu, isključite ga.

Ukoliko većinu vremena na internetu preko mobitela provodite kod kuće ili pak na poslu spojeni na wireless mrežu, onda vam 4G ništa ne znači. Ali, znači vašoj bateriji. S obzirom da pokrivenost teritorija s 4G baznim stanicama još uvijek nije u potpunosti, kako bi se dohvatio 4G signal mobitel mora emitirati daleko veću snagu pa samim time i troši više bateriju. Prebacite u postavkama mreže na 3G/2G ili pak samo na 2G i vidjet ćete nevjerojatan rezultat. Naročito ako živite u ruralnim mjestima.

Provjerite koje mobilne aplikacije imate instalirane na telefonu. Možda vam mnoge od njih više ne trebaju pa uzaludno rade u pozadini i troše vam bateriju. Deinstalirajte ih, a ako vam ustrebaju uvijek ih ponovo možete instalirati. Kod pametnih telefona se koristi obrnuta filozofija od računala: u radnu memoriju pokreće se veći broj aplikacija kako bi u što kraćem roku bile spremne za rad, nakon što ih korisnik pozove preko ekrana. Čak i ručno, u postavkama telefona, možete odabrati koje bi aplikacije trebale uvijek trebale pokretati u pozadini, a određenima možete zabraniti da se pokreću prilikom svakog startanja mobitela.

Prebacujete li često podatke s telefona na računalo, uz spojeni kabel, kako biste napravili sigurnosnu kopiju ili ih poslali direktno preko računala jer vam je tako lakše, tada će se pri svakom spajanju mobitela na računalo pokrenuti i punjenje baterije. To je proces koji ne možete izbjeći, a sa svakim takvim punjenjem smanjuje se i preostali broj punjenja baterije i dolazi do kraćeg trajanja.

 

Ukoliko je trajanje baterije u vašem mobitelu postalo problem, riješite ga posjetom Neutrino Mobile trgovini i web shopu u kojem možete pronaći veliku ponudu različitih modela baterija po povoljnim cijenama.

 

11.02.2020.