Jednim korisnicima je potreban veliki kapacitet baterije, drugima je pak potreban veliki ekran, trećima treba moćna kamera, četvrtima su bitne performanse za igranje. Postoje i korisnici koji sve to žele, ali traže uređaj koji neće biti preskup.

Cijena za Xiaomi Redmi Note 9 Pro Max, prema najavama, neće biti velika, a zauzvrat ćete uz podugačak naziv dobiti bateriju kapaciteta 5020 mAh s podržanim brzim punjenjem snagom od 33 W; za samo 30 minuta baterija će se preko USB Type-C konektora napuniti do 50 posto kapaciteta. Baterija je nepromjenjiva, smještena u kućište koje će dolaziti u tri boje: Aurora plava, Glacier bijela, Interstellar crna. Dakle, na izbor se nudi više boja.

Svojevrsni nasljednik modela Redmi Note 8 Pro, dostupnog u Neutrino Mobile trgovinama, po svemu sudeći bit će mamac za kupnju u 2020. godini, a mnogima će zanimljiv biti i Xiaomi Redmi Note 9 Pro (bez oznake Max) kod kojeg su karakteristike kamere i radne memorije nešto slabije. U svim ostalim detaljima su identični.

 

IPS LCD ekran dijagonale 6,67 inča i s fullHD rezolucijom 1080 x 2400 piksela zajedno s Gorilla Glass 5 prekriva 84,6 posto prednje površine, a na vrhu ekrana omjera 20:9 smještena je malena rupica s prednjom kamerom od 32 megapiksela, uz veličinu senzora od 1/2,8“, a uz podržano HDR snimanje može snimiti i panoramsku fotografiju dok se video snima u fullHD rezoluciji, pri 30 sličica u sekundi. Ekran nudi 450 nit osvjetljenja.

Na stražnjoj je strani lijepo dizajniranog kućišta smještena četverostruka kamera, uz 64 megapiksela kod širokog senzora i otvora blende f/1.9. Senzor je veličine 1/1,72“. Za širokokutne kadrove od 119 stupnjeva brine se 8-megapikselni senzor s otvorom blende f/2.2, a preostala dva senzora od 5 i 2 megapiksela zadužena su za fotkanje s male udaljenosti od nekoliko centimetara (makro snimke) te za dubinske efekte.

U video mogućnostima stražnja kamera modela Redmi Note 9 Pro Max nudi 4K snimanje s 30 sličica u sekundi, fullHD s 30, 60 i 120 sličica u sekundi dok se 960 sličica u sekundi može dobiti pri snimanju u HD rezoluciji. Sve prati elektronska stabilizacija slike te LED bljeskalica.

Snapdragon 720G na 8 nm tehnologiji zadužen je za rad pametnog telefona koji pokreće Android 10 operativni sustav, s dodatkom MIUI 11 nadogradnje sučelja. Dvije procesorske jezgre rade na taktu do 2,3 GHz, a preostalih šest radi na taktu do 1,8 GHz. Interna memorija dostupna je u verzijama sa 64 GB i 128 GB. Radna (RAM) memorija dostupna je uz 6 GB i 8 GB. Sve prati Adreno 618 grafički čipset.

Zanimljivo je da se u specifikacijama, uz još aktualni 3,5-milimetarski priključak za slušalice, spominje i ugrađeni FM radio, ali čak i snimanje s radija. Sada možete snimiti omiljene pjesme s radija u memoriju telefona, kao što smo ih prije 20 – 30 godina snimali na audio kasete.

 

Za sigurnost se brine bočno postavljeni senzor otiska prsta, za koji se u posljednje vrijeme smatra kako nije najsigurnije rješenje za zaštitu vaših podataka nego da je to komplicirana lozinka. U svakom slučaju, korištenje otiska prsta pojednostavljuje otključavanje ekrana.

Redmi Note 9 Pro Max mase je 209 grama, a za tako veliku masu nisu zaslužni samo velika ugrađena baterija nego i materijali koji su korišteni: spomenuto Gorilla Glass 5 staklo koristi se i na stražnjoj strani, a obje staklene plohe povezuje plastični okvir. Novi Redmi model podržava rad s dvije nano SIM kartice, memorija je proširiva putem utora za microSDXC kartice, a kućište je otporno na špricanje vodom (ne i na potapanje u vodi).