Svima poznata i svakodnevno korištena batterie (baterija u francuskom jeziku) s nama je duže od dva desetljeća, a prvu pravu bateriju izumio je Alessandro Volta. U Neutrinomobile.hr web shopu i trgovinama nudi se više od 200 različitih modela baterija – za fotoaparate, slušne uređaje, satove, mobitele.

 

Za samo nekoliko kuna možete kupiti bateriju, ali za neke baterije potrebno je izdvojiti i više od 500 kuna, ovisno o njihovoj namjeni. Za određene vrste uređaja potrebne su nam jednokratne baterije koje se nakon istrošenosti trebaju ekološki zbrinuti. Druge pak vrste uređaja koriste punjive baterije, a za to nam je potreban i punjač baterija.

Jedna od branši koja svakodnevno koristi baterije, uz mobitelsku, svakako je foto. I dok sve više modela pametnih telefona nema mogućnost izmjene baterije bez odlaska u servis, za fotoaparate su baterije i dalje krucijalni dio bez kojeg se ne može raditi. Profesionalni fotografi uvijek u džepu imaju najmanje jednu rezervnu bateriju. U Neutrinomobile.hr pronašli smo Duracell i Panasonic litijske baterije napona 6 V.

Više od 10 posto hrvatskih građana ima problema sa sluhom (400.000 do 600.000 ljudi) dok je u svijetu taj problem prisutan kod otprilike 5 posto stanovništva. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 300 djece s oštećenim sluhom, a iako se sluh počinje gubiti u kasnim 60-im godinama starosti najugroženija skupina su glazbenici i plivači. Koristite li slušni aparat, baterija u rezervi vam je također neophodna. Možete pri kupnji odabrati blister pakiranje od 6 komada, čime ćete na duže vrijeme riješiti potrebu za zalihom. U ponudi su slušne baterije proizvođača Rayovac, Varta, GP, Duracell, Siemens, Panasonic Power One.

Tražite li dugmastu bateriju, izbor modela je zaista velik. U pakiranju se najčešće nude jedan ili dva komada, a popis proizvođača je podugačak. Naravno, vrlo je bitno i o kakvoj se vrsti uređaja radi te o potrebi veće ili manje dugmaste baterije. Naravno, ovisi i o potrošnji samog uređaja pa obratite pozornost i na kapacitet baterije prilikom kupnje. Možda će vam alkalna 1,5-voltna Duracell Long Lasting Power baterija biti najbolji izbor. Za kalkulator to može biti Maxell litij baterija napona 3 volta. Mnogi još uvijek koriste klasične satove kojima su potrebne baterije.

Punjive Li-Ion i punjive Ni-MH baterije dostupne su u različitim kapacitetima (800 mAh, 950 mAh, 1000 mAh, 2000 mAh, 2600 mAh, 2700 mAh, 3000 mAh itd.), jakosti struje pa i boje. Možete ih koristiti u fotoaparatima, računalnim miševima, joysticku za igranje igrica, prijenosnom radiju, lampi… Na primjer, Vartin model s četiri punjive NiMH baterije u pakiranju omogućuje do 2500 sati korištenja.

Možda vaš kućni telefon treba novu punjivu AA ili AAA bateriju? Većina ljudi svoj fiksni (prenosivi) telefon cijelo vrijeme drži na punjaču, kako bi uvijek bili napunjeni. Na taj način utječu i na životni vijek te bi telefone trebalo spajati na punjenje samo kad je baterija pri kraju s kapacitetom. Za bateriju nije dobro da se cijelo vrijeme nadopunjava.

Vjerojatno danas svatko kod kuće ima barem nekoliko alkalnih baterija, bilo na zidu, u vagi ili nekom drugom uređaju, a mnogi ih imaju i u ladicama, u rezervi. Bilo da trebate AA ili AAA alkalne baterije, od 1,5 V, 6 V, 9V, 12 V pa i profesionalnu Duracell LR20 (D) amerikanku, sve su dostupne u Neutrinomobile trgovinama. Sjećate li se baterija od 4,5 V? I njih možete bez problema kupiti, recimo za djedovu lampu.