Apple iPhone SE u najnovijem izdanju za 2020. godinu, mora se priznati, poseban je telefon. U novije vrijeme svi pametni telefoni imaju velike ekrane, veliku iskoristivost prednje površine upravo s ekranom, barem tri stražnje kamere. Ali, Apple je napravio drugačiji potez predstavljajući upravo sve suprotno od navedenoga. Hoće li uspjeti?

Uopće ne sumnjamo u uspjeh bilo kojeg Appleovog pametnog telefona. Bila to najnovija iPhone 11 serija ili model poput najnovijeg iPhone SE koji je zapravo prepakirani iPhone 8. Ne, nećete se osjećati prevarenima jer je Apple u novi model ugradio najnoviji A13 čipset kao u seriji 11. U odnosu na "osmicu, novi SE model ima više radne memorije (3 GB, umjesto 2 GB).

Povećali su i internu memoriju te se nudi u izvedbama 64 GB, 128 GB i 256 GB. Ako se pitate koliko je novi SE sličan prvom SE modelu iz 2016. godine, odgovor je: vizualno je vrlo sličan, ali razlike ipak postoje. Na primjer, novi iPhone SE 2020 ima stakleno kućište uz aluminijski okvir dok prvi SE i osmica imaju aluminijsko kućište. Što se tiče boja kućišta, u ponudi su bijela, crna i posebna (Product) crvena boja koja će vam se sigurno svidjeti.

Nadalje, kao i iPhone 8 vodootporan je i ne smeta mu niti prašina. U slatkoj vodi bez problema će izdržati pola sata, u trajanju do 30 minuta. Možda vam se ne čini bitnim, ali ovakva zaštita je vrlo korisna za mobitele jer i obična vlaga može utjecati na komponente ugrađene u telefon. Da ne govorimo o maloj djeci, znojenju ljetu te ponekoj kapi proljetne kiše.

Ekran je identičan, dakle ima dijagonalu od 4,7 inča, omjer stranica ekrana 16:9, 326 točkica po inču te rezoluciju 750 x 1334 piksela. Velika je neiskorištena površina i na gornjem i na donjem prednjem dijelu kućišta, ali je lagan samo 148 grama. Dimenzijama je kompaktan, lagan za korištenje i ne traži velike torbice za nošenje. Retina ekran jamči kvalitetan prikaz, kao što nudi i prvi iPhone SE s ekranom od (samo) 4 inča dijagonale.

Ekran prekriva prednju površinu 65 posto, što je bitno manje od najnovijih modela pametnih telefona koji imaju postotak oko 90 posto. Ali, mnogima to neće biti bitno jer traže kompaktnost i male dimenzije. Kao što su bili zadovoljni 2016. godine kad je predstavljen prvi iPhone SE, uz ekran dijagonale od 4 inča. I taj ekran ima gustoću od identičnih 326 točkica po inču.

Baterija je kapaciteta identičnog kao u iPhone 8 modelu (1821 mAh), brzo se puni te 50 posto kapaciteta postiže za samo 30 minuta. Podržano je i bežično punjenje baterije s punjačima koji udovoljavaju Qi standardu. Ispod ekrana smještena je TouchID tipka sa senzorom otiska prsta, a iznad ekrana nalazi se kamera od 7 megapiksela koja podržava otključavanje prepoznavanjem lica vlasnika telefona.

Na stražnjoj se strani nalazi samo jedna kamera od 12 megapiksela, uz otvor blende f/1.8 tako da nećete osjetiti manjak kvalitete snimljenih materijala i u lošijim svjetlosnim uvjetima. Video se snima u 4K rezoluciji. Unutar kućišta smještena su i dva stereo zvučnika, što je također veliki benefit ako volite slušati glazbu.

Za češće gledanje filmova ipak bismo vam preporučili iPhone 11 seriju koju možete nabaviti u Neutrinomobile.hr web shopu. I u vrijeme izvanredne situacije zbog koronavirusa jednostavno i lako možete doći do svojeg novog pametnog telefona, baterije, slušalica, memorijske kartice, punjača itd. Dakle, ako tražite kvalitetu, kompaktne dimenzije, odlične performanse i brz rad telefona, onda je novi Apple iPhone SE (2020) idealan za vas.