Iako Poco u prijevodu znači mali, novi Poco M3 Pro je pravi veliki smartphone koji će vas oduševiti

Iako iza branda Poco stoji Xiaomi, na telefonu to ipak ne piše. Xiaomi je u svojoj ekspanziji, kojoj svjedočimo već nekoliko godina, predstavio jako puno modela, a zatim ih je odlučio izdvojiti u zasebne podbrandove pa uz Xiaomi postoje Redmi i Poco pametni telefoni.

Glavna karakteristika modela Poco je dobar hardver zapakiran u dobro kućište, po dobroj cijeni. Upravo takav je i novi Poco M3 Pro, nasljednik prošlogodišnjeg modela Poco M3 koji se može nabaviti u trgovinama Neutrinomobile.

U nekim je detaljima novi model s oznakom PRO jako napredovao, ali u nekim karakteristikama je napravljen ustupak – baterija na Poco M3 modelu ima kapacitet 6000 mAh dok novi Poco M3 Pro ima 5000 mAh. Zadržano je brzu punjenje snagom od 18 W.

Na boku kućišta nalazi se senzor otiska prsta, taj detalj nije mijenjan pa novi Poco ne prati trendove i nema fingerprint senzor smješten ispod ekrana od 6,5 inča. Prethodnik M3 ima 6,53 inča dijagonalu, fullHD+ rezoluciju, ali je nešto promijenjen omjer stranica ekrana pa novi M3 Pro model ima rezoluciju 1080 x 2400 piksela dok M3 ima 1080 x 2340 piksela. Zbog toga novi telefon ima i nešto veću gustoću piksela po inču (405 u odnosu na 395 ppi).

Sad dolazimo do najveće razlike odnosno detalja po kojem će M3 Pro biti jako zanimljiv – IPS LCD ekran omogućuje osvježavanje slike 90 puta u sekundi (90 Hz) pa će i korištenje biti daleko ugodnije u situacijama kada je to bitan detalj. Na primjer, prilikom igranja zahtjevnijih igara, u situacijama kad je bitna svaka milisekunda odziva. Osjetit će se to i prilikom surfanja web stranicama koje imaju jako puno sadržaja. Uz 90 Hz, podržan je rad na 60 Hz, 50 Hz i 30 Hz.

I dok je u M3 ugrađen Qualcomm Snapdragon 662 na 11 nm tehnologiji, M3 Pro koristi MediaTek MT6833 Dimensity 700 5G na 7 nm. Dakle, ne samo što je naprednija tehnologija u pitanju, što će se odraziti i na trajanje baterije pa u praksi nećete niti primijetiti manji kapacitet u odnosu na prethodnika, nego je podržan i rad u 5G mrežama. Uz dvostruku 5G SIM podršku.

U Hrvatskoj to još uvijek nije toliko bitno jer nemamo potpuno funkcionalne 5G mreže (koriste se nadogradnje na 4G tehnologiji) jer još uvijek nije raspisan natječaj za 5G frekvencije. Hrvatska po tome poprilično kasni u odnosu na svijet, ali i u odnosu na naše susjede.

U svakom slučaju, 5G dolazi pa ako ćete novi Poco M3 Pro koristiti nekoliko godina, isplatit će vam se ulaganje u smartphone koji ima 5G funkcionalnost. Inače, čipset Dimensity 700 uz osam procesorskih jezgri radi na taktu do 2,2 GHz (dvije jezgre, a preostalih šest radi na 2 GHz, za štedljiviji način) dok Snapdragon 662 radi na 2 GHz (četiri jezgre, a preostale četiri štedljivije jezgre rade na 1,8 GHz).

Za one koji vole proširivu memoriju s microSD karticama dobra vijest je da je to podržano i u novom modelu, a memorija se može koristiti za lokalno spremanje sigurnosne kopije podataka iz telefona (backup), ukoliko ne volite svoje podatke dijeliti s tvrtkama.

Naravno, dobro će doći i kao proširenje interne memorije. Dostupne su izvedbe sa 64 GB i 128 GB, kao i kod M3 modela. Za većinu korisnika će 128 GB biti sasvim solidno, a verziju sa 64 GB trebaju biti korisnici koji ne snimaju video filmove i fotografije svaki dan. Koliko god se 64 GB činila puno, od toga treba oduzeti desetak gigabajta koji se troše za operativni sustav, a kroz nekoliko godina će i nove verzije OS-a i nadogradnje aplikacija zauzimati sve više mjesta.

Radna memorija je dostupna u verzijama s 4 GB i 6 GB. Ako ste prosječni korisnik koji će koristiti nekoliko aplikacija dnevno, spomenutih 4 GB će biti dovoljno. Za sve iznad toga potrebno je 6 GB, koji će kroz godinu-dvije postati standard kao što je danas 4 GB minimalni iznos radne memorije.

Na kraju spomenimo i trostruku kameru od 48 megapiksela te dodatna dva senzora od po 2 megapiksela, koji se koriste za makro i dubinske efekte uz koje ćete dobiti poprilično dobre snimke. Operativni sustav je Android 11, uz MIUI 12 nadogradnju.