Prvi 5G pametni telefon u Redmi Note seriji je Redmi Note 9T, a fotografske adute donosi potpuno novi 4G model Redmi 9T

 

Oba nova modela imaju stereo zvučnike, na bočnoj strani kućišta smješten je praktični senzor otiska prsta, a pozornost privlače i ugrađene baterije.

5G čipseti sve se češće ugrađuju u pametne telefone kako bi korisnici putem mobilnih mreža pete generacije mogli koristiti sve benefite – malu latenciju odnosno kašnjenje signala (izuzetno bitno pri igranju igara) te velike brzine prijenosa podataka kakve nisu moguće putem 4G LTE mreža.

 

 

Potražnja za 5G pametnim telefonima se u trećem kvartalu 2020. godine udvostručila te je čak 17 posto svih prodanih smartphoneova bilo je s podrškom za 5G, a dolazak Apple iPhone 12 serije s podrškom za 5G u četvrtom kvartalu prošle godine povećat će udio takvih uređaja.

U 2021. godini svoje mjesto pod 5G suncem tražit će Redmi Note 9T 5G, prvi model Xiaomijevog samostalnog branda koji nudi dvostruku 5G SIM mogućnost u srednjem segmentu - 5G povezivanje na dvije SIM kartice istovremeno. Čipset MediaTek Dimensity 5G 800U, izrađen u 7 nm tehnologiji, ugrađen u Redmi Note 9T nasljeđuje model Redmi Note 8T, dostupan u Neutrinomobile trgovinama.

Nije samo 5G funkcionalnost razlika u odnosu na prethodni model; kapacitet baterije povećan je s 4000 mAh na 5000 mAh, ali je zadržano brzo punjenje snagom od 18 W koju isporučuje punjač snage 22,5 W. Senzor otiska prsta sada je smješten na boku kućišta, a ne na stražnjoj strani kao kod modela Redmi Note 8T.

 

 

Promjena je zahvatila i ekran koji je sa 6,3 inča narastao na 6,53 inča, uz zadržavanje fullHD+ rezolucije 1080 x 2340 piksela. Ekran omogućuje osvježavanje frekvencijom od 90 Hz čime će se znatno ubrzati igranje i sve one funkcionalnosti u kojima je svaka milisekunda bitna. Bit će ugodnije surfanje web stranicama, korištenje podizbornika telefona u kojima se nalazi veći broj opcija.

Unutar ekrana zaštićenog s Corning Gorilla Glass 5, koji više nema urez kao kod Redmi Note 8T nego malenu rupicu u gornjem lijevom dijelu, smještena je selfie kamera od 13 megapiksela koja snima fullHD video. Stražnja trostruka kamera, smještena na plastičnoj pozadini, snima 4K video. Pri tome se koriste senzori od 48 megapiksela (uz odličan otvor blende f/1.8) dva senzora od po 2 megapiksela za makro i dubinske snimke.

 

 

Operativni sustav je Android 10, na njega je nadograđen MIUI 12. Radna memorija od 4GB i interna od 64 GB ili 128 GB na kraju su popisa kojeg nastavljamo s još jednim modelom koji proširuje brojnu obitelj serije 9.

Redmi 9T je LTE 4G model koji se u odnosu na Redmi Note 9T poprilično razlikuje već na prvi pogled. Na prednjoj strani se nalazu urez u ekranu, a na stražnjoj je strani četverostruki postav kamere uspravan, za razliku od Redmi Note 9T kod kojeg su tri kamere smještene u krugu.

 

 

I model Redmi 9T za glavnu kameru koristi 48 megapiksela, također ima dva senzora po 2 megapiksela za makro i dubinske snimke, ali i dodatni četvrti senzor od 8 megapiksela s kojim se mogu dobiti širokokutne snimke (120 stupnjeva).

 

 

Čipset Snapdragon 662 na 11 nm procesu proizvodnje radi na maksimalnom taktu do 2 GHz (model Redmi Note 9T do 2,4 GHz), a za rad se koristi 4 GB ili 6 GB radne memorije dok je interna dostupna u verzijama od 64 GB i 128 GB. I ovaj model ima stereo zvučnike, punjenje baterije snagom od 18 W, ali ugrađena baterija ima kapacitet od čak 6000 mAh.

 

 

Baterija je toliko velikog kapaciteta da se može koristiti i za punjenje drugih uređaja te služi kao power bank, a punjenje se obavlja snagom od 2,5 W. Dakle, drugi uređaj nećete pretjerano brzo puniti, ali nekome će dobro doći u situaciji kada baterija bude istrošena.