Popularna „oštrica“ iz 2004. godine, RAZR V3 reinkarnirao se po treći put – novi model sada ima još veći ekran te bolju bateriju

 

Preklopni mobiteli izuzetno su praktični – lakše su prenosivi nego u otvorenom, rasklopljenom izdanju, neće vam se dogoditi da nekoga sami nazovu, a u današnje vrijeme predstavljaju rijetkost u rukama korisnika.

Svega toga ne bi bilo da nema savitljivih ekrana koji omogućuju manje dimenzije uređaja u sklopivom izdanju. U 2019. godini Motorola je predstavila razr koji nas je sve oduševio. Taj je model i dan-danas aktualan te Motorolu razr 2019 možete kupiti u Neutrinomobile trgovinama.

 

 

Sljedeće godine pojavio se Motorola razr 5G, inačica koja je dobila podršku za novu generaciju mobilnih mreža. Motorola razr 2022 najnoviji je model i predstavlja znatan iskorak u odnosu na prethodna dva.

Zasigurno će 25 posto veći kapacitet baterije, od 3500 mAh, zainteresirati sve one koji traže duže trajanje telefona između dva punjenja. Obradovat će ih i dvostruko brže punjenje baterije snagom od 30 W, za razliku od 15 W i 2800 mAh kod Motorole razr 5G.

 

 

Sad je tu i poprilično veći unutarnji ekran od 6,7 inča te nešto veća rezolucija, a samim time i veća gustoća piksela po inču. Rezolucija je povećana s 876 x 2142 na 1080 x 2400 piksela te je uz omjer stranica ekrana od 20:9 gustoća 393 ppi, za razliku od prethodnika s 373 ppi.

Još jedna bitna stvar kod Motorole razr 2022 je frekvencija ekrana od 144 Hz, što je rijetkost u svijetu pametnih telefona kod kojih je doseg 120 Hz. Poslužit će to odlično za igranje igara, ali i za ugodniji rad s web stranicama koje su opterećene sadržajima. Razlika se sigurno osjeti između 60 Hz i 144 Hz. Vidljiva je golim okom.

 

 

Vanjski ekran ostao je u dijagonali od 2,7 inča, što je veće od konkurencije, ali je rezolucija malo manja po visini – umjesto 600 x 800 sad je 573 x 800 piksela. I dok je prethodnik bio dostupan u tri boje kućišta, novi razr 2022 dolazi samo u Satin Black crnoj boji. Kućište nije otporno na prašinu niti na vodu, ali je premaz na staklu takav da odbija vodu. Na boku kućišta se nalazi aluminijski okvir. Inače, korišteno je Gorilla Glass 5 staklo.

Masa telefona sada je okruglo 200 grama, što je za 8 grama više nego na modelu od prije dvije godine. Promijenjene su proporcije odnosno dimenzije kućišta. Debljina rasklopljenog telefona sad je tanja te iznosi 7,6 mm dok je prije mjerio 7,9 mm. U preklopljenom izdanju ima 17 mm, što je deblje nego kod prethodnika, za jedan milimetar.

 

 

S obzirom da je na dnu ekrana maknuta grba odnosno hrbat, što je podsjećalo na prvi RAZR V3 iz 2004. godine, dobilo se na prostoru za već spomenuti veći ekran, ali je rasklopljen uređaj sada čak i kraći, za gotovo 2 milimetra. U preklopljenom stanju kućište je kraće za čak 5 milimetara. Vjerujemo da su proporcije i ergonomija novog razr 2022 sada još bolje.

Šlag na sve svakako je Snapdragon 8+ Gen 1, najnoviji čipset koji koriste samo najjače verzije današnjih pametnih telefona. Motorola se odlučila ugraditi najbolje dostupno, što nam je nedostajalo na prethodnicima. Ugrađeno je 8 GB radne, uz 128 GB i 256 GB memorije, a u ponudi je i jača verzija s 12 GB RAM-a i 512 GB UFS 3.1 memorije. Prethodni model je imao samo 8 GB radne i 256 GB, bez mogućnosti odabira drugih opcija. Nema proširivosti memorije s microSD karticama.

 

 

Na kraju spomenimo i kamere. Unutarnja, na vrhu savitljivog ekrana sada ima 32 megapiksela (prethodnik 20 Mpx), a nadogradnju je doživjela i vanjska kamera. Sad je tu senzor od 50 megapiksela, veličine je 1/1,55 inča te ima optičku stabilizaciju slike.

 

 

Pored njega se, pored vanjskog ekrana, nalazi i 13-megapikselni senzor koji snima širokokutne kadrove. Još je jedan bitan novi detalj – video se sada snima u 8K rezoluciji, a ne samo u 4K, što će također biti veliki plus. Motorola razr 2022 novi je hit model koji će privući pozornost kako svojim izgledom, savitljivim ekranom, boljom baterijom, snažnim čipsetom, dobrim setom kamera tako i zanimljivim ekranom.