Mnogima je jedna od novogodišnjih želja kupnja novog mobitela. Mnogi žele pametni telefon, ali nisu sigurni što kupiti. Ovo su najprodavaniji modeli u posljednje vrijeme

Apple iPhone XR globalno je najprodavaniji mobitel u svijetu u posljednje vrijeme, pokazuju podaci agencije Counterpoint Research’s Market Pulse. Taj model imao udio od čak 3 posto u prodaji, a poziciju je zaslužio zbog svoje cijene i omjera kvalitete koju nudi za iznos koji ćete platiti. Dolazi sa 6,1-inčnim ekranom, staklenim kućištem koje povezuje aluminijski okvir, vodootporan je, ima kvalitetnu stražnju kameru od 12 megapiksela te prednju od 7.

Na listi se nalazi još jedan Appleov pametni telefon koji je svojevrsni nasljednik modela XR, a kao i prethodni dostupan je u Neutrino Mobile trgovinama – iPhone 11 s kvalitetnim ekranom od 6,1 inča zauzima peto mjesto s udjelom od 1,6 posto.

U odnosu na XR, novi iPhone 11 ima dvostruku stražnju kameru, u vodi će moći izdržati sat vremena duže (2 sata i 30 minuta), ima 4 GB radne memorije (1 GB više), a interna memorija im je identična: 64 GB, 128 GB i 256 GB. Model iPhone 11 ima nešto jaču bateriju od 3110 mAh, što mu omogućuje jedan sat vremena duže gledanje multimedije (17 sati).

Među 10 najprodavanijih pametnih telefona na svijetu nalaze se i tri Samsunga, a sva tri modela su iz Galaxy A serije. Drugo mjesto zauzima Samsung Galaxy A10 (udio 2,6 posto), slijedi Galaxy A50 s 1,9 posto udjela dok se na sedmom mjestu nalazi Galaxy A20 (1,4 posto).

Sva tri Samsunga imaju velike ekrane od 6,2 do 6,4 inča, memoriju proširivu microSD karticama do 1 TB, memorija im se kreće od 32 do 128 GB, uz 2, 4 i 6 GB radne memorije. Po pitanju kamere oduševit će vas Galaxy A50, zasigurno jedan od najboljih mobitela u prošloj godini koji će biti tražena roba i u novoj 2020. godini – stražnja trostruka kamera u kombinaciji 25 +8 + 5 megapiksela donosi kvalitetne fotografije i fullHD video. Sva tri modela oduševljavaju i baterijama: Galaxy A10 3400 mAh, dok Galaxy A20 i Galaxy A50 imaju baterije kapaciteta 4000 mAh i podržano brzo punjenje.

Oppo, kineski proizvođač, na listi ima čak tri modela – Oppo A9 na četvrtom mjestu (1,6 posto), Oppo A5s na šestoj poziciji uz udio od 1,5 posto dok se Oppo A5 nalazi na osmom mjestu (1,3 posto).

Na devetom mjestu smjestio se Xiaomi Redmi 7A kojeg pokreće Snapdragon 439, a mogao bi biti zanimljiv korisnicima koji često slušaju FM radio, a zanimljivo je da ovaj model radi i bez slušalica koje se inače koriste kao antena.

Nama se posebno zanimljivim čini i model Xiaomi Redmi 8A kojeg nema na ovoj listi najprodavanijih, ali smo ga pronašli u Neutrino Mobile web shopu – na vrhu ekrana od 6,2 inča (zaštićenim Gorilla 5 staklom) nalazi se mali urez, stražnja kamera nudi 12 megapiksela uz otvor blende od f/1.8, a svakako će vas privući baterija kapaciteta od 5000 mAh s brzim punjenjem. Za selfie fotkanje tu je kamera od 8 megapiksela.

Redmi 8A ima još nekoliko zanimljivih aduta. Dual SIM je, otporan je na prskanje vode, HD+ ekran u rezoluciji 720 x 1520 piksela prekriva 81,3 posto prednje površine, uz 400 nita svjetline. Snapdragon 439 čipset s osam procesorskih jezgri radi na taktu do 1,95 GHz, a radna memorija iznosi 2 GB, uz 32 GB interne memorije. Dostupan je u crnoj i plavoj boji koje odlično izgledaju.

Uz iPhone modele, jedini flagship model na listi je Huawei P30 koji se smjestio na deseto mjesto, uz udjel od 1,1 posto, dok drugih pametnih telefona poput Galaxy S10 i Galaxy Note10 nema na listi. Kupnjom modela P30 dobit ćete sve Googleove servise tako da nema nikakvog straha od manjka funkcionalnosti Gmaila, Google Karti i drugih servisa na koje smo naviknuti