Jeste li primijetili kako je Nokia jedan od rijetkih proizvođača koji još uvijek na prednjem dijelu kućišta ispisuje taj naziv? Iako je ispod ekrana na većini modela primjetno vrlo malo prostora, taj se dio iskorištava kako bi se napisalo NOKIA.

 

Nokia 8.3 5G

 

Nokia je upravo predstavila svoj prvi 5G model pametnog telefona. Nokia 8.3 5G, dok ne zažive mreže nove generacije, pogled će mamiti sa svoje četiri stražnje kamere s potpisom Zeiss. A to znači i kvalitetu. Ne samo lijepo zaobljeno kućište.

Čipset Snapdragon 765G srce je nove Nokije koja će osvajati svijet u 2020. godini jer je ovo prvi 5G model koji radi u svim mrežama, od 600 MHz pa do 3,8 GHz. Ugrađeno je 40 različitih RF komponenata u jednom modulu.

 

Prijeđimo na stražnju kameru s četiri Zeiss leće - glavna nudi 64 megapiksela, širokokutna ima 12 megapiksela dok su ostale dvije kamere zadužene za dubinsko bokeh snimanje (2 megapiksela), makro snimanje s male blizine (2 megapiksela).

Na prednjem se dijelu nalazi ekran od 6,81 inča u omjeru stranica 20:9, a unutar rupice u ekranu smještena je kamera od 24 megapiksela. Nećete vjerovati, ali Nokia 8.3 5G ima ugrađen FM radio prijamnik. Memorijski dio sastoji se od 6 / 64 GB te 8 / 128 GB, a baterija je kapaciteta 4500 mAh.

 

Nokia 5.3

 

I Nokia 5.3, nasljednik modela Nokia 5.1 dostupnog u Neutrino Mobile trgovinama, ima četiri stražnje kamere također posložene u krug (13 + 5 + 2 + 2 megapiksela). Jasno, jedna od njih je širokokutna, a tu su i makro i dubinski senzori, što već postaje standard na pametnim telefonima u 2020. godini. Unutar kućišta smještena je i baterija kapaciteta 4000 mAh.

Snapdragon 665 pokreće Nokiju 5.3, ekran je dijagonale 6,55 inča, a unutar ureza smještena je kamera od 8 megapiksela. Telefon pokreće Android 10, a iz Nokije već najavljuju spremnost za Android 11, akd bude dostupan. Poznato je da Nokije među prvima u svijetu dobivaju najnovije verzije Androida, a ta podrška traje minimalno dvije godine.

 

Bit će dostupna u tri boje kućišta (Cyan, boji pijeska i ugljena), moći će se birati između tri memorijske izvedbe što se tiče radne memorije (3 GB, 4 GB i 6 GB), a interna memorija nudi 64 GB. Jasno, proširiva je microSD karticama do 512 GB.

 

Nokia 1.3

 

Uz samo 1 GB radne memorije, nova Nokia 1.3 može dobro funkcionirati sa svim Google aplikacijama jer su u Go ediciji manje veličine pa ne samo što zauzimaju 50 posto manje mjesta u memoriji od samo 16 GB nego su i laške za pokretanje. Ako vam se 16 GB interne memorije čini malo, uvijek možete memoriju proširiti karticama do 400 GB.

Što se tiče ostalih detalja, nije se previše ulagalo jer je ovo ipak osnovni Android 10 s kojim nećete igrati igre niti raditi velike foto session egzibicije. Ugrađena je Camera Go, što znači da će odsada i kamera lakše raditi uz slabije hardverske resurse. Stražnja kamera nudi 8 megapiksela, a prednja 5.

 

Ekran od 5,71 inča nije velik kao kod ostalih predstavljenih Nokia. Unutar njegovog ureza smještena je spomenuta prednja kamera, a unutar kućišta koje će biti dostupno u Cyan, boji ugljena i boji pijeska smještena je baterija od 3000 mAh.

 

Nokia 5310

 

Četvrta nova Nokia neće izmamiti vaše uzdahe ugrađenim komponentama nego svojim retro izgledom. Vjerojatno se sjećate modela 5310 Xpress Music kod kojeg je naglasak bio na slušanju glazbe. Pored ekrana su bile smještene tipke za kontrolu glazbe, a i na novom modelu Nokia 5310 (2020) posebno su istaknute tipke za upravljanje glazbom. Sad su smještene na boku, na desnoj strani, dok su na lijevoj strani tipke za kontrolu glasnoće.

Ispod malenog ekrana od 2,4 inča smještene su fizičke tipke koje i dan danas netko koristi. Možete ih vidjeti na mnogim modelima koji su dostupni u Netrino Mobile trgovinama, poput Nokia 105, Nokia 216 te na legendarnoj 3310.