Googleovi Pixel telefoni već su četiri godine na svjetskom tržištu, a najpoznatiji su po tome da su najoriginalniji, potpuno čisti Android pametni telefoni.

Naravno, Google ne pere pametne telefone, ako ste doslovno shvatili ono "čisti". Čistoća se odnosi na bloatware, što znači da nema nikakvih dodataka koji bi mogli usporavati telefon u radu, a nema niti izmjena originalnog Android sučelja odnosno distribucije. Jednostavno, to je originalni Android, onako kako je osmišljen, isprogramiran i pušten u distribuciju.

 

 

Kupite li Samsung, Huawei, LG, Sony ili neki drugi pametni telefon, primijetit ćete sitne ili pak veće razlike u izgledu sučelju, ali i dodanim aplikacijama. Što je više aplikacija u telefonu, telefon je zagušeniji. Isto tako, nakon što Google predstavi sljedeću generaciju Androida, prvi će novu verziju dobiti vlasnici Google Pixel telefona. U Neutrinomobile trgovinama mogu se nabaviti Googleovi telefoni.

Ostali vlasnici telefona, osim onih koji su u programu Android One, pričekat će neko vrijeme dok njihov proizvođač najprije ne prepravi novu verziju Androida prema svojim preferencijama. Stoga, ako želite imati najnovije nadogradnje i ugodan rad pametnog telefona, odaberite čisti Android.

 

 

Google Pixel 4a je nedavno predstavljen, kao svojevrsna jeftinija izvedba Pixel 4 i Pixel 4 XL modela. Mnogima će se svidjeti i njegove dimenzije odnosno ekran koji je nešto manji nego današnji pametni telefoni. Uz 5,8 inča i debljinu kućišta od 8,2 milimetra zauzima manje mjesta, kompaktniji je i samim time određenim korisnicima primamljiviji.

U nekim detaljima je Google Pixel 4a ipak atipičan, za današnje pojmove kad se na stražnju stranu gura i do pet senzora kamere, a baterije imaju i više od 5000 mAh. Ovaj telefon ima samo jednu stražnju kameru od 12 megapiksela, ali uz dual-pixel tehnologiju koja jamči kvalitetne snimke. Podržana je optička i elektronska stabilizacija slike pa vam odmah postaje jasno zašto i s jednim senzorom Pixel 4a može konkurirati određenim modelima, poput recimo Apple iPhone SE (2020) modela. Ne zaboravimo reći kako iPhone SE ima ekran od samo 4,7 inča, uz veliku neiskorištenost prednje površine.

 

 

Prednja kamera od 8 megapiksela smještena je unutar rupice u gornjem lijevom dijelu, a hvata kut od 84 stupnjeva, uz fiksni fokus. Obje kamere snimaju fullHD video, dakle nije podržan 4K video. Ako se pitate zašto bi to uoće i bilo podržano, s obzirom na današnje ekrane i brzine prijenosa podataka, odgovora ćete se sjetiti kroz nekoliko godina kad budete gledali stare snimke, u lošoj rezoluciji.

 

 

Baterija je kapaciteta 3140 mAh, što nije neka fantastična brojka na papiru, ali s obzirom na optimizaciju operativnog sustava sigurni smo kako će baterija pokazati zube i mnogim drugim moćnijim modelima (koji imaju i veće ekrane pa su samim time i veći potrošači energije). Baterija se puno preko 18-vatnog brzog punjača, bez podrške za bežično punjenje koje sve češće viđamo u novim modelima automobila.

 

 

Google ja zadržao 3,5-milimetarski ulaz za slušalice tako da će svi ljubitelji žičanih slušalica imati praktičniji život što se tiče ovog detalja na kojem se mnogi drugi proizvođači odlučuju na Type-C ulaz koji se istovremeno koristi i za punjenje baterije.

Stereo zvučnici također su detalj koji će se svidjeti ljubiteljima glazbe, ali će vam se možda manje svidjeti što je u ponudi samo jedna, crna boja polikarbonatnog kućišta koje je spojeno s Corning Gorilla Glass 3 zaštitom ekrana.

 

 

Snapdragon 730G je naziv čipseta koji pokreće najnoviji Google, uz osam procesorkih jezgri, pri čemu je radni takt do 2,2 GHz odnosno do 1,8 GHz kod nešto štedljivijih jezgri. Svakako je bitno za istaknuti 6 GB radne (LPDDR4x RAM) memorije i 128 GB interne dok iPhone SE (2020) ima dvostruko manje radne (3 GB) memorije dok interna počinje od 64 GB, ali se nudi i u izvedbama od 128 GB i 256 GB.