Korisnici pametnih telefona danas traže veliki kapacitet baterije, koji je i neophodan uz velike dijagonale ekrana. Na trostruke kamere već smo navikli i to postaje standard u 2020. godini. Ali, baterije od 5000 mAh i dalje su rijetkost. Upravo toliki kapacitet nudi Huawei Y6p, najnoviji model koji će sigurno mnogima zapeti za oko. I cijena uređaja će biti povoljna, kao što smo naviknuti kod modela iz Y serije, dostupne u Neutrinomobile.hr web shopu i trgovinama u Zagrebu.

Istovremeno, Huawei Y6p zadržava eleganciju uz 9 milimetara debljine. Masa telefona je 185 grama, čime ćete također biti zadovoljni. Vizualno, svidjet će vam se i izbor između tri boje - Phantom ljubičasta, Emerald zelena i Midnight crna.

 

Uz bateriju, najviše do izražaja dolazi veliki IPS ekran dijagonale 6,3 inča u HD+ rezoluciji 720 x 1600 piksela i omjera stranica 20:9. U odnosu na prošlogodišnji, ali i dalje aktualan model Huawei Y6 (2019) sa 6,09 inča i sličnim urezom na vrhu ekrana za prednju kameru, koristi se ista prednja kamera od 8 megapiksela.

Dakle, selfie kamera je ista, urez na vrhu ekrana je isti, ali je ekran izduženiji. Baterija je s prošlogodišnjih 3020 mAh povećana na 5000 mAh, uz podržano brzo punjenje snagom od 10 W i opcijom reverznog punjenja drugih uređaja (mobitel se može koristiti kao power bank). Baterija omogućuje novom modelu slušanje 37 sati FM radija (bez spojenih slušalica!), 32 sata video reprodukcije, 36 sati 4G poziva odnosno 20 sati surfanja preko 4G mreže.

 

U pogledu kamere napravljene su velike promjene – Y6 (2019) ima jedan senzor od 13 megapiksela dok Y6p uz isti taj senzor ima još dva, od 5 megapiksela za širokokutne snimke (120 stupnjeva) te 2 megapiksela za dubinske snimke.

Ugrađena su 3 GB radne i 64 GB interne memorije proširive microSD karticama do 512 GB, Android 10 se koristi kao baza za EMUI 10.1, a čipset je Mediatek MT6762R s osam procesorskih jezgri na taktu do 2 GHz.

 

Isti čipset ugrađen je i u model Huawei Y5p koji se vizualno razlikuje od Y6p ponajviše zbog prednje površine na kojoj se 5,45-inčni ekran omjera 18:9 prostire na oko 73 posto (81 posto je površina koju prekriva ekran na Y6p). I dok prošlogodišnji model Y5 (2019) ima urez na vrhu ekrana od 5,71 inča, novi model Y5p koristi drugačiju filozofiju s prednjom kamerom koja ostaje ista, od 5 megapiksela. Podržano je otključavanje lica putem prednje kamere. Koristi se napredni algoritam i precizno mapiranje lica kako bi se velikom brzinom, uz inteligentno AI prepoznavanje lica ekran otključao u tren oka.

Na stražnjoj strani kućišta Huaweijevi dizajneri su se zaigrali te senzor kamere vizualno postavili tako da izgleda kao da ih je više. Kamera ima senzor od 8 megapiksela, uz otvor blende od f/2.0 dok prošlogodišnji model ima 13 megapiksela.

Baterija od 3020 mAh koristi se u oba modela, i u Y5 (2019) i u Y5p, oba modela imaju FM radio, a radna memorija od 2 GB je ostala ista. Interna memorija na novom modelu dolazi u kapacitetu od 32 GB, ali je proširiva za dodatnih 512 GB putem microSD kartice. Boje u kojima Y5p dolazi razlikuju se od jačeg modela - Midnight crna, Mint zelena i Phantom plava.

Oba modela koriste Huaweijevu AppGallery trgovinu aplikacijama u kojoj se mogu pronaći i mnoge hrvatske aplikacije, poput bankarskih, taksi, dostavnih i ostalih korisnih aplikacija. Do pojedinih mobilnih aplikacija kojih nema u AppGallery dolazi se direktnim posjetom web stranici s koje se aplikacija zatim preuzima na telefon.