Uz Android i iOS, uskoro ćemo na izbor imati i HarmonyOS koji uskoro stiže na postojeće, ali i s novim uređajima

 

Jedan od najboljih pametnih telefona unatrag godinu dana svakako je Huawei P40 Pro, a krase ga ne samo dobar dizajn, dobar ekran i dobra baterija nego i izuzetno kvalitetna kamera. P40 Pro dostupan je u Neutrinomobile trgovinama, a Huawei uskoro predstavlja njegovog nasljednika – Huawei P50 serija također će imati Leica kamere, što je zaštitni znak marke Huawei već nekoliko godina. Za sada imamo samo dizajn stražnje strane telefona, a odmah se primjećuje elegantan dizajn, tanko kućište te izražene leće kamere.

 

 

HarmonyOS doći će na mnoge pametne telefone predstavljene unatrag čak nekoliko godina pa ako se odlučite i za kupnju starijeg modela, nećete pogriješiti. Uz drugačije sučelje i izgled, povezivost i postavke najviše se ističu kod HarmonyOS-a.

 

 

Mijenja se način kako smo do sada bežično uparivali različite uređaje. Najprije smo ih morali tražiti preko Bluetootha, pa dodavati kroz postavke. Od sada će to ići daleko brže i jednostavnije – na ekranu će biti prikazani svi dostupni uređaji te ćemo naš telefon jednostavno samo prstom spojiti s nekim od drugih uređaja: zvučnicima, satovima, televizorima…

I spajanje samo dodirom će biti jednostavno; bit će dovoljno Huaweijev uređaj samo nasloniti na drugi uređaj (hladnjak, pećnicu), oni će se povezati bežično, a zatim s telefona slijedi upravljanje raznim opcijama koje sam uređaj omogućuje, kroz mobilnu aplikaciju.

 

 

Stvaranje mapa na početnom ekranu funkcionira na isti način kao i na Androidu, povlačenjem jedne ikone aplikacije na drugu, kako bi se određene aplikacije grupirale i lakše organizirale. Huawei je unaprijedio widgete na ekranu: želimo li podesiti alarm, ne moramo otvarati aplikaciju alarm preko cijelog ekrana kako bismo podesili budilicu nego je dovoljno samo kliznuti prstom po widgetu, a zatim će se kao pop-up pojaviti iznad drugih ikonica.

Huawei je poznat po pametnim satovima, a izuzetno su dobro prošli modeli Huawei Watch GT 2 i Huawei Watch GT 2 Pro s promjerom od 46 milimetara. Mnogima je zanimljiv i model Huawei Watch GT 2e, a uskoro stižu i dva nova modela Huawei Watch 3 i Huawei Watch 3 Pro.

 

 

Oba modela dolaze s HarmonyOS, novim operativnim sustavom, ali i s uobičajenim setom funkcionalnosti. Imaju okrugli AMOLED ekran, a na krunici pored ekrana je ispisan naziv Huawei Watch, koji izgleda stilski. Krunicom se kreće po operativnom sustavu te obavlja odabir određene funkcije. I dok Huawei Watch 3 ima kućište od 316L nehrđajućeg čelika, jača verzija Huawei Watch 3 koristi keramiku te safirno staklo iznad ekrana od 1,43 inča i 326 ppi gustoće ekrana. Dolazi u dvije verzije: Elite i Classic.

 

 

Ekran nudi 1000 nit osvjetljenja što će dobro doći kad se koristi na direktnom suncu, a uz ugrađeni precizni GPS u Pro verziji imat ćete izuzetno preciznu navigaciju i kasnije točke po kojima ste se kretali. Preko Watch 3 se može odgovarati na telefonske pozive i uspostavljati odlazne pozive jer su ugrađeni zvučnik i mikrofon, uz eSIM.

Sat omogućuje beskontaktno plaćanje jednostavnim dodirom na terminal na prodajnom mjestu, može se koristiti i kao upravljač smart home uređaja koje imate kod kuće pa tako možete podesiti klima uređaj, uključivati i isključivati rasvjetu itd.

Vjerojatno vas zanima i trajanje baterije – kod Watch traje do 14 dana dok Watch 3 Pro u Ultra načinu radi do 21 dan, a u Smart načinu do 7 dana.

 

 

HarmonyOS nalazi se i na tabletu Huawei MatePad Pro dostupnom u dvije veličine ekrana 10,8 inča i 12,6 inča te dvije verzije povezivosti (Wi-Fi i 5G). OLED ekran uz bezele od samo 5,6 milimetara omogućuje da ekran s kontrastom od 1.000.000:1 prekriva 90 posto prednje površine. U tablet je ugrađeno čak 8 zvučnika koji omogućuju dubok bas dok je baterija kapaciteta 10.050 mAh.