Huawei je znatno unaprijedio savitljivi ekran

 

Huawei je u Barceloni predstavio model Mate Xs na kojem se najviše poradilo na korisničkom iskustvu

Prije godinu dana Samsung i Huawei iznenadili su svijet sa savitljivim ekranima na preklopnim pametnim telefonima. Godinu dana kasnije taj trend se nastavlja, ali ne idu oba proizvođača u istom smjeru.

 

I dok se Samsung odlučio na manje dimenzije i drugačiji koncept (Galaxy Z Flip), Huawei je predstavio nasljednika modela Mate X. Najnoviji Mate Xs 5G ima daleko kvalitetniji savitljivi 8-inčni ekran kod kojeg se središnji dio manje ističe s naborom. Nema primjetne crte. Koristi se dvostruki layer s optičkim polimidom koji je u odnosu na prvi Mate X jači čak 80 posto.

Također, Huawei slijedi filozofiju ekrana smještenog na vanjske strane kućišta, čime se štedi na dodatnom ekranu kakvog ima Samsung Fold. Kad je ekran kod Huaweija preklopljen, koristi se 6,6 inča, što znači da u tom slučaju Mate Xs izgleda kao klasični pametni telefon. Jasno, tada više nema debljinu 11 mm nego dvostruko više. Sa stražnje strane se nalazi preostali dio ekrana, preciznije 6,38 inča.

 

Nadalje, Huaweiju nisu potrebne niti selfie kamere nego se koristi postav s četiri senzora, pri čemu je glavni od 40 megapiksela. 8-megapikselni telefoto senzor s optičkom stabilizacijom te 16-megapikselni namijenjen širokokutnim kadrovima nalaze se ispod glavne kamere, a na dnu tog postava je ToF senzor za dubinske detalje.

Uz 3x optički zum i 30x digitalni ukupno je moguće postići zumiranje od 45x. Koristi se priznata Leica optika s kojom već nekoliko godina Huawei postiže najbolje foto rezultate, bolje nego što ih postiže konkurencija. Jedan od modela dostupnih u Neutrino Mobile web shopu je Huawei P20 Pro.

 

Još malo o hardveru, koji je vrlo sličan prošlogodišnjem modelu: 8 GB radne memorije, 512 GB interne plus memorijsko proširenje za dodatnih 256 GB. U dijelu s čipsetom sad se koristi Kirin 990 5G na 7 nm i taktu do 2,86 GHz (Mate X radi na taktu do 2,6 GHz) i to je u suštini jedino unaprjeđenje po pitanju hardvera. Zato model i ima naziv Mate Xs, što se tumači kao druga (second) edicija.

Isprobali smo u Barceloni, odmah po predstavljanju, kakvo je iskustvo s ekranom na kojem se od sada može koristiti podijeljeni prikaz iste aplikacije u sva dijela, povlačiti sadržaje iz jednog dijela ekrana u drugi (olakšava slanje datoteka). Podržan je i rad u noćnom (dark) načinu, što je također novost.

 

Na žalost, na ovom Android 10 uređaju Googleovi servisi nisu podržani pa tako niti mnoge aplikacije na koje smo naviknuti, ali u AppGallery aplikaciji nalazi se sve veći broj aplikacija. Pronašli smo čak i desetak hrvatskih tako da u skoroj budućnosti možemo od Huaweija očekivati daleko bolju podršku po tom pitanju. Android je nadograđen s EMUI 10 kojim se u odnosu na čisti Android dodaju određene aplikacije, funkcionalnosti i drugačiji dizajn sučelja.

Ističe se kod novog Huawei Mate Xs još jedan detalj, a to je baterija. Naime, baterija od 4500 mAh uz brzi punjač izlazne snage 55 W do 85 posto (3825 mAh) napuni se za samo 30 minuta. To se zaista zove brzo punjenje, u pravom smislu riječi. Konkurent, Samsung Galaxy Fold za spomenutih 30 minuta bateriju ukupnog kapaciteta 4235 mAh napuni do 1651 mAh.

 

I drugi Huaweijevi pametni telefoni, poput P30 i P30 Pro, podržavaju brzo punjenje, a dostupni su za kupnju u Neutrino Mobile trgovinama te u web shopu. Zgodno je što podržavaju i bežično punjenje drugih pametnih telefona, a isto to podržava i novi Mate Xs. Dakle, struju možete vrlo lako posuditi svojim prijateljima i radnim kolegama, ako imaju kompatibilne smartphone uređaje.

 

02.03.2020.