Samsung je predstavio prvi mobitel na svijetu s čak 4 stražnje kamere, Huawei već drugu godinu nudi tri stražnje kamere, a u igru se nedavno uključio i LG s ukupno pet kamera.

Nekada se smatralo da je jedna kamera dovoljna. To je bilo nekada. U međuvremenu, kamere na mobitelima su evoluirale te se pojavljuju koncepti s čak sedam kamera na stražnjem dijelu, uz dvije prednje. Pitanje je i do kada ćemo u prednjem dijelu pametnih telefona imati samo dvije kamere. Istražili smo modele s više kamera, od kojih neke poput Huawei P20 Pro, LG V30, Samsung Galaxy Note9, Xiaomi Mi 8 možete kupiti u Neutrino Mobile trgovinama, a najnoviji modeli koji tek stižu poput upravo predstavljenih Huawei Mate 20 i Mate 20 Pro također će se moći kupiti u Neutrino Mobileu.

Samsung Galaxy A9

Ukupan broj kamera na Samsungu Galaxy A9 (2018) je čak 5. Samsung Galaxy A9 zamišljen je kao pametni telefon koji će zabilježiti sve oko vas. Zato i ima na stražnjoj strani čak četiri kamere (24 + 10 + 8 + 5 megapiksela), smještene jednu ispod druge, a tu je LED bljeskalica te senzor otiska prsta na lijepo dizajniranom kućištu dostupnom u tri različite boje. Četverostruka stražnja kamera, s četiri leće, omogućuje dvostruki optički zum, što znači da nema gubitka kvalitete prilikom približavanja nekog kadra.

Ultraširoka leća uz opciju Scene Optimizer omogućuje fotografiranje bilo čega kao što to rade profesionalni fotografi. Umjetna inteligencija pomaže kameri da prepozna scenu te se uz AI Scene Recognition automatski podešavaju postavke za najbolji rezultat. Depth Lens uz dubinsko polje omogućuje oslobađanje kreativnosti pa se ručno može podesiti dubina fokusa na samom objektu. Iz Samsunga obećavaju zapanjujuće fotografije kad se telefon pojavi u prodaji. Glavni objektiv četverostruke stražnje kamere od 24 megapiksela funkcionalan je i u uvjetima slabog osvjetljenja kako bi se dobile jasne i svijetle slike u bilo koje doba dana, u bilo kojim svjetlosnim uvjetima. Prednja kamera nudi 24 megapiksela. Baterija na Samsungu Galaxy A9 kapaciteta je 3800 mAh, uz internu memoriju od 128 GB proširivu do 512 GB.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro pokreće 7-nanometarski čipset Kirin 980 s osam jezgri, uz novu Leica trostruku kameru s ultra širokokutnim objektivom. Prije nego li krenemo na kamere, spomenimo i kako se bežično punjiv P20 Pro s baterijom kapaciteta od 4200 mAh može koristiti čak i za punjenje drugog mobitela koji podržava bežično punjenje.

Trostruka kamera na Huawei Mate 20 Pro nudi makro značajku koja omogućava fotografiranje objekata na čak 2,5 cm udaljenosti od objektiva. Kamera se sastoji od tri objektiva: 40 megapiksela, 20 megapiksela i 8 megapiksela, što omogućuje 5x optički zum, uz optičku stabilizaciju slike. Prednja kamera nudi 24 megapiksela.

LG V40 ThinQ

Na stražnjoj strani pametnog telefona LG V40 ThinQ smještene su tri kamere (standardna, telefoto i ultra široka) od 16 + 12 + 12 megapiksela, snima se i stereo zvuk, uz elektronsku stabilizaciju slike i snimanje 4K videa pri 30 i 60 sličica u sekundi. Glavna kamera nudi otvor blende od f/1.5 (kakav ima i Samsung na modelima Galaxy S9 i Galaxy S9+) Bonus na LG-ju što se tiče kamera su dvije prednje kamere od 8 i 5 megapiksela uz koje ćete moći stvarati široke fotografije, ali i bokeh efekt kakav je inače karakterističan za sve mobitele koji imaju više od dvije kamere. Prednje kamere su također prilagođene uvjetima slabijeg osvjetljenja uz otvor blende od f/1.9 i f/2.2. LG nudi bateriju kapaciteta od 3300 mAh, uz brzo punjenje kao i ostali modeli u našem pregledu.